Proiecte de modernizare și dezvoltare în comuna Peștera. Primăria înlocuiește o porțiune de conductă de apă la Ivrinezu Mare
Într-o inițiativă de modernizare și dezvoltare, administrația publică locală a comunei Peștera, condusă de primarul Nicoleta Vrabie, a depus, anul trecut, în luna noiembrie, două proiecte de finanțare. Unul vizează rețeaua de canalizare din localitatea Izvoru Mare, un proiect de circa 11 milioane de lei, iar cel de-al doilea, pentru care a și obținut finanțare prevedere înlocuirea unui porțiuni de conductă care transportă apa potabilă, pe raza localității Ivrinezu Mare. Acest al doilea proiect însumează 667.865 de lei, iar impactul său se dorește a fi unul deosebit de bun pentru comunitate.
„Am avut depunere în noiembrie, am depus un proiect pentru amenajarea infrastructurii de canalizare pentru pentru localitatea Izvoru Mare, un proiect de circa 11 milioane de lei și o înlocuire de conductă de apă potabilă de la bazin la pompa de apă, la Ivrinezu Mare, pentru care am primit finanțare, chiar dacă este suma cea mai mică, de 667.865 de lei. A fost suplimentată anexa cu suma aceasta și ne-au acordat și nouă finanțare. Chiar ieri am primit înștiințarea, prin e-mail, de la Ministerul Dezvoltării”, a precizat, pentru CTnews, primarul comunei Peștera, Nicoleta Vrabie.
Aceste proiecte nu numai că vor îmbunătăți calitatea serviciilor de apă, dar vor contribui și la reducerea impactului negativ asupra mediului și la creșterea eficienței utilizării resurselor. Mai mult decât atât, modernizarea infrastructurii va avea un efect pozitiv asupra sănătății publice.
„Este o lungime de vreo 680 de metri dus – întors, deci undeva la un kilometru și ceva, distanța de la pompă la bazin, deci tur – retur conducta era din fier și din acest motiv ieșeau și analizele la apă cu un conținut ridicat. În plus, mai avem o mică porțiune din rețeaua de apă care deservește vreo șapte gospodării și care trecea prin curtea acelor gospodării. Așa a fost rețeaua concepută acum cred că 20 de ani. Pe vremea aceea rețeaua de apă pentru Ivrinezu nu exista, se alimentau de la fântâni. Și pentru că trece prin curțile oamenilor avem și aici o mică extindere pentru cele șapte proprietăți, să meargă pe domeniul public. Vrem să schimbăm toată conducta pe PPR, plus încă un ansamblu de la bazin care filtrează și tratează apa, este prevăzut în proiect”, a mai spus primarul.
Studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost demarat încă de la începutul anului 2022, a mai mărturisit Nicoleta Vrabie, însă abia anul trecut Primăria a avut ocazia să și acceseze fonduri prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru a obține finațarea.
Chiar și așa, implementarea proiectului de înlocuirea a unei porțiuni de conductă nu este lipsită de provocări. Primarul Nicoleta Vrabie a ținut să sublinieze complexitatea procesului de autorizare și obținere a tuturor avizelor necesare pentru demararea lucrărilor. Eforturile administrației publice sunt susținute de dorința fermă de a aduce îmbunătățiri tangibile în comunitate.
„În mod normal, noi avem la dispoziție 24 de luni să semnăm contractul de finanțare. Analizând dosarul cu tot ce ține de certificatul de urbanism, ne-am dat seama că acesta a fost emis pe o perioadă de numai un an, cu posibilitate de prelungire tot de un an, deci acum, în martie, expiră și certificatul de urbanism. Mai avem de luat avizele de mediu, pe care se pare că le vom obține rapid, să putem să trimitem autorizația de construire ca să putem să încărcăm în platformă toate documentele ce țin de semnarea contractului de finanțare, extras de carte funciară pe toată suprafața drumului, acceptul Consiliului Local pentru intervenții pe domeniul public și așa mai departe. Certificatul de urbanism va fi însoțit de toate aceste documente și avize.”, afirmă Nicoleta Vrabie.
După semnarea contractului, banii vor fi alocați de Ministerul Dezvoltării, iar în funcție de cine câștigă proiectul, Primăria Peștera va încheia contractul și va da ordinul de începere a lucrărilor, urmând ca decontările să se facă pe măsură ce etapele de șantier avansează, mai spune primarul
Implementarea proiectului este prevăzută să dureze circa doi ani, conform contractului agreat de Ministerul Dezvoltării cu administrația publică locală a comunei Peștera.
Primarul Nicoleta Vrabie subliniază importanța acestor lucruri de infrastructură publică argumentând că trebuie aduse conductele care acum trec prin gospodăriile oamenilor, pe domeniul public. În al doilea rând, conductele din fier generau probleme ori de câte ori era nevoie de igienizarea bazinului sau de alte intervenții care necesitau și sistarea furnizării apei potabile. Apa cu reziduuri sau denaturată la culoare ajunge la consumatori, fapt de neacceptat.
Sursa: www.ctnews.ro